26 Şubat 2012 Pazar

Un Tarhanasının Yapılışı

Kışın soğuk günlerinde her türlü derde deva olan mücizevi bir çorbadır Tarhana.Yazlık sebzelerinde katkısıyla kış günlerimizin vazgeçilmezi olmuştur.Ağustos-Eylül aylarında yapımı uygun olan tarhana uzun ve yorucu bir süreç ister.Bu süreçte gözünüz devamlı tarhananın üzerinde olmalıdır.Kıvamını kaçırırsanız bütün emekleriniz boşa gider.Aşağıda 5kg un ile yapacağınız Un Tarhanası nın tarifi verilmiştir.Afiyet Olsun.

Malzemeler:
5kg.un, 5kg.domates, 5kg. kırmızı etli biber, 3kg.kuru soğan, 3kg.süzme yoğurt, 1/2kg.irmik, tuz. (tercihe göre nane, maydanoz, tarhana otu).

Yapılışı:
Domatesler ve biberler iyice yıkanır, domatesler kuşbaşı ayarında, biberler ve soğanlar yemeklere doğranan irilikte hazırlanır.
Büyük bir tencereye önce biberler sonra soğanlar ve domatesler konarak pişirilir.
Pişirilen malzemeler soğumaya bırakılır.
Soğuyan malzeme blenderdan geçirilerek marmelat kıvamına getirilir.
Daha sonra büyük ve derin bir kabın içine (unu elemenizi öneririm) hazırlanan bütün malzeme konarak karıştırılır. (Unu kontrollü ilave etmek gerekir. Domatesler sulu ise daha fazla un gerekebilir, o yüzden 5kg. unun yanında 1 kg. yedek un bulundurmanız tavsiye edilir.)
Tarhana hamurunun kulak memesi kıvamında olması gerekir.
Yoğurma işlemi tamamlanınca hamur dinlenmeye bırakılır.
Dinlenme sırasında hamurumuz kabaracaktır, hamur kabardığı zaman tekrar tekrar yoğurarak içinde biriken gazların çıkması sağlanır. Bu işlem tercihe göre bir gün ile 7 gün civarında tekrarlanmalıdır. Bunun nedeni az bekletilirse tarhanın tadı tatlı, çok bekletilirse hafif mayhoş olduğu içindir. Benim tercihim 3-4 gün civarındadır. Bu bekletme işlemi sırasında ortam sıcaklığınıda göz önünde bulundurmak gerekir. Sıcakortamlarda hamurun ekşimesi hızlı olacağından dikkat edilmelidir.
Bekletme süresi bittikten sonra gölge ve rüzgarsız bir ortamda, temiz çarşafların üzerine dökme işlemi yapılır.
Dökme işleminde çarşafın üzerine un serpilir, hamurdan ufak parçalar kopartılır ve yanyana çarşafın üzerine yayılır.
Birgün sonra kuruma derecesine göre parçalar ters yüz edilir.
Parçalar büyük olursa geç kurur, ufak olursa hızlı kurur. Çok kurumuş tarhananın ufalama işlemi zor olur, o yüzden kuruma kıvamına dikkat etmek gerekir.
Uygun kuruma kıvamına gelen tarhana blender yardımı ile ufalanır ve süzgeçten geçirilir. Blenderi olmayanlar yada tercih etmeyenler elleri ile ufalayarak süzgeçten geçirebilirler. (Benim tercihim blenderdan geçirmek çünkü domatesin biberin kabuklarıda ufalandığı için tarhananın içine karışmış oluyor, bu sayede kabuklardan da yararlanmış oluyoruz. (Unutmayın, domatesin kabuğundaki likopen çok yararlı bir besin kaynağıdır.)
Süzgeçten geçirilen tarhana kuruması için, tekrar temiz çarşafın üzerine serilir. 2-3 gün güneşli rüzgarsız bir ortamda bekletilir.
Güneş gören camın arkası idealdir, çünkü dışarda tozlara maruz kalabilir. İyice kuruduğuna kanaat getirdikten sonra hazırlanan pamuklu bez torbaların içine konularak, kuru ve serin bir yerde kış için saklanır.
İlgili Aramalar: oktay usta tarhana nasıl yapılır , hazır tarhana çorbası nasıl yapılır , tarhana nasıl yapılır oktay usta , tarhana çorbasının yapılışı , tarhana çorbası yapılışı , oktay usta tarhana tarifi , oktay usta tarhana yapılışı , yaş tarhana yapılışı , yaş tarhana nasıl yapılır , tarhana tarifi oktay usta , toz tarhana , evde tarhana tarifleri , tarhana çorbası , tarhana yapımı , tarhana tarifleri , tarhana tarifi , tarhana yapımı tarifi , evde tarhana yapımı , tarhananın yapılışı , ev yapımı tarhana , ev yapımı tarhana tarifi , tarhana çorba tarifleri , tarhana nasıl yapılır , tarhana hamuru

0 yorum:

Yorum Gönder

Eski Yazılar ►
 

Copyright 2012 Herşeyin Yapılışı Teşekkürler Google | Bamz Teması Örnek Alınarak Oluşturulmuştur. Yapılışı | Sitemap | Google | Kolanın Yapılışı